menu

Poppen maken 

De poppencursus is vooral een praktische cursus, waarbij het ervaren van het met liefde en aandacht iets maken en met je handen bezig zijn een belangrijke rol speelt.

We maken een eenvoudige zachte lappenpop voor een baby en een knuffelpopje voor de peuter.

We gebruiken natuurlijke materialen zoals wol: een zacht, 'levend', veerkrachtig, goed vormbaar en weinig statisch materiaal dat warmte opneemt, vasthoudt en weer afgeeft, wat fijn aanvoelt. Zijde, katoenen tricot, flanel, badstof en velours zijn ook fijne zachte en sterke stoffen voor de kinderen om mee te spelen en voor ons om mee te werken.

De vormgeving van de poppen is zodanig dat deze aansluit bij de belevingswereld en ontwikkeling van het opgroeiende kind: een baby is zich nog niet bewust van zijn/haar eigen lichaam, maar vooral gericht op en gebaat bij zachtheid en warmte, daarom is een eenvoudige, zachte lap met een bolletje als hoofdaanduiding geschikt voor de baby.

Een knuffelpopje is een pop waarin een ondernemende peuter zichzelf zal kunnen herkennen en heeft daarom een gezicht, ondeugende piek of krulhaartjes, armen en benen, en soms een simpel kledingstukje om aan en uit te doen.

De uitdrukking van het gezicht is zo neutraal mogelijk, zodat het kind de eigen fantasie kan gebruiken om de pop te laten beleven wat het zelf wil of beleeft.

Kleine kinderen leren door ons volwassenen na te bootsen. Het is daarom noodzakelijk dat wij ons bewust zijn van ons denken, doen en laten. Voor het kind is de pop het beeld van de mens, het kind geeft de pop leven. Wij behandelen daarom de pop met aandacht en respect.

In de lessen komen verder de verschillende technieken om poppen te maken aan de orde.